Datum: 09-12-2018

klokje

Geplaatst op 31/03/2017

nieuwsafbeelding

NK metselen voor Cas van EekelenUitslag NK Metselen: de beste 10!
Op vrijdag 31 maart was de uitslag van het NK Metselen in Goes. Cas zat helaas niet bij de beste 3, maar wel bij de beste 10 van Nederland!

Hij is een ervaring rijker en zeer blij. En het Munnikenheide College is erg trots op zijn prestatie!


BN DeStem 31 maart 2017:

Ja, metselen kunnen ze wel. Anders stonden ze niet in de finale van het 65ste Nederlands kampioenschap. Meer dan zeventig vmbo-leerlingen bouwtechniek deden mee aan negen voorrondes. De beste twaalf strijden nu in Goes om de Zilveren Troffel, de hoofdprijs.Onder hen is ook Cas van Eekelen uit Zundert, van het Munnikenheide College.

Het NK Metselen, een initiatief van de georganiseerde baksteenindustrie, is bedoeld om meer studenten naar de metselopleidingen te lokken. ,,Want er is een tekort aan metselaars'', zegt Anton Mullié van Bouwmensen Zuid-West. ,,Nu de markt weer aantrekt, merken we dat direct. Dus is het belangrijk om zoveel mogelijk jongeren enthousiast te maken voor het beroep van metselaar. Deze jongens hebben straks een gouden toekomst.''


De twaalf vierdejaars vmbo-leerlingen bouwtechniek metselen in drie dagen tijd zes finalewerkstukken: een bankje, ontworpen door studenten bouwkunde aan de TU Delft. Centraal staat de klassieke bakstenen muur. ,,Best een beetje moeilijk'', erkent Cas. ,,Vooral de details zijn lastig. Het moeilijkste bij dit bankje is de rollaag, de schuine zijkant bovenop. Maar het moet wel gaan lukken. Een ding weet ik al zeker: ik wil hier verder in door.''


,,De verschillende verbanden maken het bankje complex'', weet Mullié. ,,Het metselwerk moet vlak en strak zijn. De jury is daar heel streng in.'' Dat neemt niet weg dat iedereen individueel wordt beoordeeld. Wie van de twaalf de wisseltrofee in handen krijgt, wordt morgenmiddag bekend. De bankjes blijven overigens in Goes staan.

 

BN DeStem 18 maart 2017:
Twaalf schoorstenen staan op één meter afstand van elkaar in het Bouw en Techniek Centrum in Breda. Dit komt niet omdat hier nu zo veel gestookt wordt, maar door de voorronde voor het Nederlands Kampioenschap Metselen. Afgelopen donderdag begonnen de leerling-metselaars aan hun project.

 

De leerlingen hebben twee dagen de tijd om hun schoorsteen te perfectioneren. De metselaars, allemaal afkomstig van een vmbo in West-Brabant of Zeeland, zijn door leraren van hun opleiding geselecteerd. ,,Er is een groot tekort aan vakmensen. Door deze wedstrijd komt er meer aandacht voor het vak en zetten we metselen veel meer op de kaart", aldus Erik Colijn, directeur van BouwSchool Breda. Er wordt volgens Colijn niet alleen gekeken naar wie de mooiste schoorsteen bouwt: ,,Het schoonhouden van je werkplek en je sociale vaardigheden tellen ook mee in de puntenverdeling. Dit zijn immers ook zaken die erg belangrijk zijn voor een metselaar in het werkveld."

 

De 17-jarige Justin Verstijlen van het Munnikenheide College in Rucphen is bijna klaar met zijn schoorsteen: ,,Ik vond de opdracht moeilijker dan ik had verwacht. Vooral de rollaag (een rij met rechtopstaande bakstenen red.) viel tegen. Toch ben ik tevreden met het eindresultaat."

 

,,Je hoort de laatste tijd veel over concentratieproblemen bij jongeren, maar kijk hier eens om je heen: iedereen is volledig gefocust op zijn eigen project", vertelt Colijn. Miriam Haagh, wethouder van Breda reikte de prijzen uit. Ze was enthousiast over het aanwezige timmer- en metseltalent en noemde de deelnemers uitblinkers in vakmanschap, die een goede toekomst voor zich hebben. “De bouwsector trekt weer aan. Dit merken niet alleen de bouwbedrijven, maar ook de vmbo BWI (Bouw, Wonen en Interieur) scholen.”

 

Cas van Eekelen van het Munnikenheide College pakte de eerste prijs. De tweede plek was voor Simon Olieman van scholengemeenschap Gomarus. Tom van Zoggel van de school Het Hooghuis in Oss pakte de derde plaats. De winnaar en nummer twee zullen West-Brabant en Zeeland gaan vertegenwoordigen op het Nederlands Kampioenschap Metselen dat binnenkort in Goes zal worden gehouden.sidebar_logo
Zoek formulier