Datum: 16-10-2018

klokje

Geplaatst op 17/05/2017

nieuwsafbeelding

Engels examen vmbo


Was het moeilijk of viel het mee?
Engels VMBO op Munnikenheide College
Waar andere scholieren op dinsdagmiddag waarschijnlijk aan het genieten waren van het mooie weer, zaten vmbo leerlingen in Nederland aan het eindexamen Engels. Twee uur lang kregen zij de tijd om Engelse teksten door te spitten en vragen te beantwoorden.


Zo ook de leerlingen van het Munnikenheide College in Etten-Leur. De redder in nood, het Engelse woordenboek, werd weer goed vertegenwoordigd, maar niet door iedereen evenveel gebruikt: ,,Ik heb maar één keer in mijn woordenboek gekeken. Nu kan ik me alleen niet meer herinneren voor welk woord dat was, dus heel veel indruk heeft het niet gemaakt”, vertelt Ollie Frank (16).


Reacties
De reacties van de leerlingen die de zaal uitlopen zijn erg gevarieerd. Het gaat van: ,,Ging die bij jou ook zo kut?” tot ,,We zijn klaar, pils?”. Het gehele examen bestond uit totaal zestien teksten die elk weer eigen vragen hadden.


Bij Bas van Wens (16) ging het, naar zijn gevoel, erg goed. Engels is niet echt een struikelblok voor de leerlingen en hij keek ook niet tegen het Engels examen op. ,,Ik ben net echt vijf minuten klaar en ik weet nu al niet meer waar de teksten over gingen”, vertelt hij lachend.


Tekst acht, waar niemand echt meer van wist waar die over ging, werd door velen als lastig ervaren. ,,Ik ben erg goed in Engels en heb dan ook niet veel aan voorbereiding gedaan. Maar tekst acht was wel de lastigste”, zegt Long Trang (16). Dennis Geuke (16), die gelijk met Long klaar was, had naast tekst acht ook moeite met de concentratie behouden: ,,Na anderhalf uur had ik écht geen zin meer. Toen ik klaar was heb ik nog geprobeerd om alles na te kijken, maar dat kon ik niet meer opbrengen.”


Bij de tekst over een hond die alleen thuis moest blijven, sloeg bij Lieke de Klerk (16) de stress toe: ,,Daar snapte ik helemaal niks van. Het ging over een hond waar de baasjes van weg waren. De vraag die erbij hoorde was een open vraag, maar ik wist het antwoord echt niet.”


Docente
Engels docente Cleo Gussenhoven heeft de leerlingen klaargestoomd voor het examen. ,,Eigenlijk zijn we daar al vier jaar mee bezig natuurlijk, maar het laatste jaar wel wat meer”, vertelt ze. ,,Taal is meer dan alleen pen en papier en dat proberen we ook duidelijk te krijgen bij het thuisfront. Als een leerling meer moeite heeft met de taal, dan geven we de ouders als tip om Engels meer in het huishouden te betrekken. Luister meer naar Engelstalige muziek en praat eens Engels aan de ontbijttafel.”


Als het half vier is, en de laatste leerlingen de zaal uitstromen, zijn de reacties wat minder positief. ,,Vreselijk”, klinkt het door de gang van het Munnikenheide College, ,,Het was echt verschrikkelijk.”


Groepjes vormen zich en antwoorden worden besproken. ,,Op het einde dacht ik echt: lever het nu maar gewoon in, want dit wordt toch niks”, zegt een leerling terwijl haar vriendin haar met gespreide armen opvangt.sidebar_logo
Zoek formulier