Datum: 17-10-2018

klokje

Geplaatst op 19/04/2016

nieuwsafbeelding

Leerlingen aan de slag met duurzaam ondernemen

 

Deze week gaan 16 leerlingen van het Munnikenheide College op Milieubarometer Stage. Met dit proefproject helpen zij lokale ondernemers op weg met duurzaam ondernemen. De stage begint met een training door Stichting Stimular en een bedrijfsexcursie bij Gamko BV, die al sinds 2011 met de Milieubarometer werkt. Gamko is een mooi voorbeeld van een lokale onderneming die maatschappelijk verantwoord onderneemt. Sinds Gamko met de Milieubarometer werkt, besparen zij namelijk al 15% op hun energieverbruik en produceren zij een complete reeks energiezuinige producten. Na de excursie bij Gamko zullen de leerlingen deze week zelf bij de pilotdeelnemers aan de slag gaan om hen van duurzaamheidsadvies te voorzien. 

Milieubarometer Stage

De Milieubarometer is een handig online programma waarmee bedrijven en instellingen de milieubelastingen van hun organisatie eenvoudig in beeld kunnen brengen. Onder het motto ‘meten is weten’ biedt de gemeente Etten-Leur de Milieubarometer gratis aan al haar bedrijven, instellingen en organisaties aan. De leerlingen werken tijdens de stage met de Milieubarometer om de bedrijven van praktische tips te kunnen voorzien.

 

Maatschappelijke waarde

De maatschappelijke stage is al een paar jaar niet meer verplicht. Maar door deze projectweek vanuit school voegen de leerlingen wel degelijk een maatschappelijke waarde toe. Zo werken de leerlingen en ondernemers samen aan duurzame ontwikkeling. Tegelijkertijd krijgen de leerlingen ook een kijkje in de keuken bij lokale ondernemingen en kunnen bedrijven zich profileren bij mogelijk toekomstige medewerkers. Hierdoor vindt ook een stukje beroepsoriëntatie plaats en krijgen lokale werkgevers grotere naamsbekendheid.

 

Duurzaam ondernemen

Duurzame ontwikkeling staat in de belangstelling. Steeds meer bedrijven en grote organisaties werken aan het verbeteren van hun maatschappelijke impact. Dat betekent zowel op het gebied van milieu en klimaat als op sociaal gebied. Ook de bedrijven in Etten-Leur zetten zich hiervoor in en kijken verder dan het directe bedrijfsbelang. In totaal zijn er vijf deelnemers aan het proefproject: Deba Bedrijfswagens BV, Trafa BV, Schut Flexible Packaging BV, Drent Techniek BV en de gemeente zelf met de Gemeentewerf Stadsbeheer.

 

Duurzaamheidsprijs 2015

Het project is al eerder succesvol uitgevoerd in andere gemeenten. De pilot in gemeente Papendrecht heeft zelfs de Duurzaamheidsprijs Zuid-Holland 2015 gewonnen.sidebar_logo
Zoek formulier