Datum: 22-10-2018

klokje

Geplaatst op 15/04/2015

nieuwsafbeelding

Motors en remmen uit een 3d-printer

 

3d-printers en dito tekenprogramma's. Op het Munnikenheide College is het voor leerlingen sinds dit schooljaar mogelijk om kennis te maken met deze technische hulpmiddelen. De school neemt hiermee voorschot op een nieuwe koers die het komend schooljaar gaat varen. Vanaf dat moment gaan de drie leerrichtingen techniek, economie, en zorg en welzijn namelijk op de schop. De daaronder vallende afdelingen krijgen een naamsverandering of smelten samen. Ook komt er meer aandacht voor nieuwe technieken, zoals 3d. Het eerste jaar als proef, daarna voor het echie.


Wat een docent voertuigentechniek zoal kan met een 3d-printer? Auto-onderdelen printen en deze vervolgens demonstreren aan zijn leerlingen. "Ik hoef het motorblok niet meer naar het klaslokaal te dragen. Nu heb ik gewoon een plastic vorm die ik kan gebruiken voor mijn lessen. Je maakt er ook geen vuile handen mee." Volgens leraar René Hollemans kent hij geen soortgelijke school in de regio die ook met 3d-printers werkt. “In dat opzicht proberen we echt een voorschot te nemen op de toekomst.“


Hollemans hoopt volgend schooljaar op een nog grotere 3d-printer. “Het liefst eentje die dertig bij dertig kan printen en nog eens in meerdere kleuren ook”, zegt bij ambitieus. De 3d-printers op het Munnikenheide College worden gedeeld door leerlingen van meerdere afdelingen. “Technologie en Voertuigentechniek, ze maken er beide gebruik van”, aldus Hollemans. Laatstgenoemde afdeling gaat vanaf komend schooljaar door onder de naam Mobiliteit en Transport. Volgens Hollemans wordt de nadruk vanaf dan meer gelegd op het onderdeel logistiek.


Verder krijgt de leerrichting Techniek ook de opleidingen Produceren, installeren en energie, en Bouwen, wonen en interieur onder haal vleugels. Het jaar 2015-2016 wordt gezien als proefjaar. Hierin worden de officiële diploma’s voor de nieuwe opleidingen nog niet verstrekt. Dat gebeurt pas het jaar erop. Hollemans: “Wat we nu bieden is een extraatje.”

(bron: BN DeStem 15 april 2015)sidebar_logo
Zoek formulier