Datum: 16-10-2018

klokje

Geplaatst op 20/10/2015

nieuwsafbeelding

Munnikenheide helpt heide in de Pannenhoef

Matthijs Luykx uit St. Willebrord en Marco Kimmel uit Sprundel nippen aan hun warme chocomel.

Dat hebben de tweedejaarsleerlingen vmbo van het Munnikenheide College in Etten-Leur en Rucphen wel verdiend na een paar uur berkenboompjes ruimen in de Pannenhoef, het natuurgebied tussen Rijsbergen en Etten-Leur. De twee 13-jarige jongens doen op deze grauwe maandagmiddag met hun medescholieren aan natuurbeheer in de Pannenhoef.


"Dat doen we als maatschappelijke stage. En het is best wel leuk om te doen. We hebben al heel wat boompjes uit de grond getrokken", zeggen ze met rode koontjes van de inspanning.


Voor Ronald Reinhoudt, coördinator maatschappelijke stage van het Munnikenheide College, is het een bijzondere week. "Voor het vijfde jaar op rij zijn we voor de maatschappelijke stages aan de slag in de Pannenhoef. We zijn deze week zes dagdelen aan het werk in de natuur met driehonderd leerlingen. In vijf jaar tijd hebben vijftienhonderd leerlingen geholpen in de bossen. Dat is een mooi resultaat."


Boswachter Bart PÓ§rtzgen van Brabants Landschap is blij met de helpende handjes. “De jongeren zorgen ervoor dat de berkenboompjes hier niet kunnen woekeren. Door het weghalen van de stekken krijgt de heide weer volop de ruimte. Daar doen ze het voor.” En natuurlijk om uren te draaien voor de maatschappelijke stage. Reinhoudt: “De maatschappelijke stage is vorig jaar officieel door het rijk afgeschaft. Toch vinden we het belangrijk dat onze leerlingen een bijdrage blijven leveren aan de maatschappij. Daarom gaan we door met de stages. De leerlingen uit de eerste en tweede klas lopen dertig uur maatschappelijke stage.


Ze kunnen aan de slag in de natuur, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook een handje helpen bij de Brabant Marathon in Etten-Leur of de Cyclocross in Rucphen. Als ze hun maatschappelijke stage hebben volbracht, verdienen ze een certificaat. Dat krijgen ze gelijktijdig uitgereikt met hun diploma.”

De leerlingen zetten zich trouwens niet alleen in voor de heide. Reinhoudt: “We gaan ook aan de slag om de scootmobielpaden in de Pannenhoef begaanbaar te houden. We zijn nog wel even aan het werk.”

BRON: BNDeStem 20 oktober 2015sidebar_logo
Zoek formulier