Datum: 15-10-2018

klokje

Geplaatst op 22/05/2015

nieuwsafbeelding

Schoolexamens NaSk: 'Snapte er geen hol van'


Mavo-leerlingen van het Munnikenheide College in Etten-Leur hadden gisteren NaSk (Natuur- en Scheikunde) en daar was niet iedereen even blij mee. "Ik was alles vergeten, leek wel een black-out. Ik had wel veel geleerd, maar blijkbaar niet genoeg...", zegt Nadia Oussiali. Ook Amber van Son 'snapte er geen bal van.' "Er was een vraag over de krachten op een vliegtuig ofzo... Daar begreep ik echt niks van. Ik had er wel veel voor geoefend. Gelukkig heb ik een extra vak in mijn pakket, nu kan ik er eentje laten vallen..."

 

“Tot nu toe gingen de examens eigenlijk best goed”, zegt Ris van Sprundel. “Er waren veel rare vragen en je moest best veel lezen. Ik had trouwens ook niet geleerd, heb ik voor geen enkel examen gedaan. Maar ik denk wel dat ik het haal.“ Alleen Rob van Loenhout denk het goed gedaan te hebben. “Ik heb twee vragen niet gemaakt, eentje ging over de druk die je kunt uitoefenen op een hefboom. Daar had ik ook vrij weinig voor geleerd, maar de rest ging wel goed.”

 

Normaal gezien vinden de eindexamens plaats in een gymzaal. Geen last van mensen die er langslopen of veel geluid maken in de gang. In het Munnikenheide College werden de lokalen van de bovenste verdieping ingeroosterd als examenzalen, met vuilniszakken op de ramen geplakt. Zo worden de leerlingen niet afgeleid door de passerende mensen. Vuilniszakken houden alleen geen geluid tegen en voor sommige leerlingen was dat te merken. “Het examen was wel makkelijk, maar ik snap niet waarom we niet in de gymzaal zaten. Leraren liepen ook steeds in en uit het lokaal, ook had ik veel overlast van de gang. Ik kon me moeilijk concentreren!”, zegt Vera van Tiggelen.

 

“Heel veel leerlingen maken de toets digitaal, dus maken zij de toets in lokalen waar computers staan”, zegt leerkracht Fred Nederpel. “Eigenlijk zijn de mavo-leerlingen de enige groep die het examen niet digitaal maakt. We hebben wel gymzalen waar we de mavo-leerlingen in zouden kunnen zetten, maar dan moeten we drie gymzalen leegruimen voor zo’n veertig à vijftig leerlingen. Als we dat doen komen we in de problemen met het aantal ingeroosterde lesuren, dus hebben we het zo opgelost. Misschien dat we het volgend jaar wel in de gymzaal doen, maar daar ga ik niet over.”

 

Iemand die er wel over gaat, leerkracht Kees Schrauwen, ziet het probleem niet zo. “Het is een school, daar hoort geluid bij.” Op de vraag of Van Tiggelen een klacht gaat indienen bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), antwoord ze afwijzend. “Ach, uiteindelijk ging het examen toch wel goed…”

 

Bron: BN De Stem 22 mei 2015sidebar_logo
Zoek formulier