Datum: 15-10-2018

klokje

Geplaatst op 05/09/2016

nieuwsafbeelding

Startklaar voor het nieuwe schooljaar


‘Een ochtendje stoeien met Excel’

Een flink deel van het meubilair van het technieklokaal van het Etten-Leurse Munnikenheide College staat nog in het gangpad, de rest staat al op z’n plek. “Begin van de week hebben we al het meubilair naar het gangpad gesleept, omdat we het lokaal helemaal moesten vegen en boenen”, legt techniekdocent René Hollemans uit. 

 

Op een tafel ligt een plattegrond van de ruimte met daarop papiertjes die het meubilair op schaal voorstellen en waarmee geschoven kan worden. “We zijn de ruimte opnieuw aan her inrichten, daar moet je even goed over nadenken. Het wordt heel anders dan vorig jaar, want toen was het lokaal verdeeld in drie ruimtes, nu nog maar in twee. Dat komt doordat het lesprogramma is veranderd.”

 

Hollemans is met collega’s Erwin Heuvelmans en Marijn Elich al de hele week bezig met de voorbereidingen op het nieuwe schooljaar. “Als je hier voor de vakanties zit, dan zit je verkeerd”, maakt Heuvelmans korte metten met het vooroordeel dat docenten zo veel vakantie hebben. “Maar we hebben niks te klagen hoor. We hebben zes weken vakantie, minus de voorbereiding. Hoewel na een week of twee, drie vakantie begint het meestal alwaar te kriebelen. Wij zijn zo’n lange vakantie helemaal niet gewend.” Want alle drie de docenten komen uit de praktijk, zij zijn begonnen als automonteur. Elich, die ook nog in de windmolenindustrie heeft gewerkt: “Die werkervaring is belangrijk. Je weet precies hoe het in de praktijk gaat.”

 

In een kantoortje dat aan het lokaal grenst hangen vellen papier met daarop de roosters. “Daar moet je wel even naar kijken, wie wanneer met welke opdracht bezig is”, vertelt Hollemans. “Als je vier draaibanken hebt, kun je daar niet te veel leerlingen achter plannen. En er zijn geen computerprogramma’s voor, omdat per school de keuzemogelijkheden van het onderwijs verschillen. Maar het valt wel mee hoor, het is een kwestie van een ochtendje stoeien met Excel.”

 

Tegen een van de wanden staat een stellage met een soort podium. De helft ervan is nog leeg. “Daar komt domotica te staan”, wijst Elich. “Die onderdelen zijn allemaal al klaar, maar moeten nog op hun plek worden gezet. Het op de plek zetten is niet het meeste werk, alles van te voren bedenken en maken, dat vergt de meeste voorbereiding. En hoe beter de voorbereiding, hoe beter het jaar.”

 

Maandag begint voor de docenten het nieuwe schooljaar. Eerst een aftrap door de directie voor alle 150 docenten van de school, daarna overleg met de vakgroep. Dinsdag komen de scholieren. “Maar wat mij betreft mag het meteen al beginnen”, zegt Hollemans. “Lekker weer met de leerlingen in de weer zijn.”

BN DeStem 3 september 2016sidebar_logo
Zoek formulier