Datum: 15-10-2018

klokje

Geplaatst op 12/11/2014

nieuwsafbeelding

Thema-avond social media: En, hoe was het op internet?

Media-opvoeding voor generatie M: ‘Dat is gewoon opvoeden en praten met je kind’, aldus Justine Pardoen.

 

Wat vraag je als ouder aan je puber als hij thuiskomt? Hoe was het op school? "Je kunt beter vragen hoe het op internet was", is het advies van Dorrit Jacobs, verbonden aan bureau Halt. Het leven van pubers speelt zich namelijk grotendeels online af, en dat gaat weleens gepaard met bedreigingen of compromitterende seksfoto's, aldus Jacobs. Zij was dinsdag op de thema-avond over social media op het Munnikenheide College in Etten-Leur. Circa zestig mensen waren er op afgekomen: deskundigen, ouders en docenten.

 

Centrale spreekster was dr. Justine Pardoen, hoofdredacteur van www.mediaopvoeding.nl en Ouders online. Maar omdat ze vanwege een file dik een half uur later binnenkwam, kon ze niet alle onderwerpen aansnijden. Ze focuste met name op het puberbrein. "Pubers doen eerst iets en denken dan pas na. Ook op internet. Ze doen gekke dingen, gewoon omdat het kan; omdat ze graag grenzen opzoeken en willen ontdekken wie ze zijn."

 

Haar boodschap is dat ouders meer aan media-opvoeding moeten doen. “Dat is niet zo moeilijk. Dat is gewoon opvoeden en praten in plaats van schreeuwen of verwijten maken. Want dat helpt niet. Praten is echte vragen stellen, vragen waar je niet meteen het antwoord op weet of waar geen goed of fout antwoord op te geven is.” Optreden hoort daar ook bij, aldus Pardoen. “Huiswerk maken met een smartphone? Dat gaat niet goed, dus uit dat ding.” Volgens haar zijn kinderen van nu, die ze generatie M(edia) noemt,  de meest overprikkelde generatie. “Ik voorspel dat over vijf jaar lessen mindfulness op scholen gegeven worden, zodat kinderen leren wat ontspannen is.”

 

Vooralsnog is dat niet het geval op het Munnikenheide. Dit jaar is de vmbo-school juist begonnen met lesgeven op de iPad. Woordvoerster Sandra Langenberg: “Vandaar deze avond over social media.” De Secret-app, waarmee anoniem berichten kunnen worden verstuurd, is volgens Langenberg 'gelukkig' nog niet gespot op het Munnikenheide. Wel heeft de school te maken met naaktfoto’s die leerlingen elkaar toesturen. “Maar dat gebeurt op iedere school”, zegt Langenberg. “Om leerlingen bewust te maken van de gevaren die kleven aan het gebruik van social media, krijgen zij lessen over digiveiligheid en digipesten.”

(bron: BN De Stem)



sidebar_logo
Zoek formulier