Datum: 20-10-2018

Bezig met laden...
print dit pagina

Produceren, Installatie en Energie

Produceren, Installatie en Energie (PIE) is de meest brede vorm van techniek die er is. Je leert de algemene grondbeginselen van de elektro-, metaal- en installatietechniek.


Je hebt les op het techniekplein en het open leer centrum. Het techniekplein is je werkplaats, er zijn machines, lascabines maar ook werktafels waarachter je kleine practicum opdrachten uitwerkt. Er is een opstelling van een huisinstallatie. Je krijgt ook eigen gereedschap om mee te werken.

Daarnaast maak je ook gebruik van de computers in het open leer centrum. Met behulp van 2D en 3D ‘CAD’ software maak je een ontwerp, dat je later echt gaat maken op het techniekplein.

 

Van de vmbo naar de universiteit!


dannyDanny Geldtmeijer (35) heeft op het Munnikenheide College de richting van elektrotechniek gevolgd. Na het vmbo heeft hij de mts, hts en technische universiteit afgerond.

 

Door mijn nieuwsgierige houding, hard te werken en bevlogen vakdocenten heb ik uiteindelijk de technische universiteit (TU) afgerond. Dit was nooit een specifiek einddoel, maar ik ben wel trots dat ik het heb gedaan. Ik vind het soms jammer dat het vmbo niet door iedereen als vol wordt aangezien. Terwijl het voor heel veel jongens en meisjes een prima startpunt van een carrière is. Als je doet wat je leuk vindt, doe je het vaak ook goed en dat wordt gewaardeerd. Als het vmbo jouw advies is, ga ervoor en maak er wat van! Na het vmbo zijn er nog zo ontzettend veel mogelijkheden!

 

Wat heb je geleerd op het Munnikenheide College?

Op het Munnikenheide College heb ik in de bovenbouw elektrotechniek gedaan. Daar heb ik mijn basis gelegd in zowel de theorie als in de praktijk. De goede en bevlogen vakdocenten wisten de theorie levend te maken met mooie praktijkvoorbeelden, maar zij wisten ook de praktijk te koppelen aan de theorie. Hierdoor werd het leren een stuk leuker! Daarnaast was er buiten de lessen om altijd ruimte om mijn eigen ideeën uit te proberen in de werkplaats van de school. Dat is wat ik daarna ook altijd ben blijven doen. Als ik iets interessant vind, dan wil ik daar alles van weten en duik ik er helemaal in. Dat die ruimte er was op het Munnikenheide College vind ik fantastisch.

 

Wat heb je na het vmbo gedaan?

Na het vmbo heb ik nog heel wat bijgeleerd op het mbo, hbo en de universiteit. Op dit moment heb ik twee banen:

Adviseur bij Enexis (3 dagen per week)
Mijn specialisatie bij Enexis is de spanningskwaliteit van elektrische energienetwerken. Allerlei collega’s, van directie tot monteurs, komen naar mij voor advies over dit onderwerp.

Lector bij Avans Hogeschool (2 dagen per week)
Als lector (hoofdonderzoeker) bij Avans Hogeschool ben ik bezig met ‘Smart Energy’. Er wordt samen met bedrijven, docenten en studenten onderzoek gedaan naar energiebesparing door bijvoorbeeld het slimmer maken van technische hulpmiddelen.
 

Wat is zo leuk aan je werk?

Het leukste aan mijn werk is dat ik elke dag met techniek te maken heb én met verschillende mensen kan en mag samenwerken. Juist die combinatie van techniek en mensen spreekt me heel erg aan. Een voorbeeld: een klant van Enexis meldt dat de elektriciteit het wel doet maar dat de lamp maar blijft knipperen. Dan komen ze bij mij en ga ik samen met collega’s onderzoeken waar de fout kan liggen. Dat blijkt vaak mensenwerk. Je kunt geen computer aan het werk zetten om de fout te vinden. Daar komt altijd een vakman met technisch inzicht aan te pas.

 

Het afgelopen jaar bij Avans Hogeschool was ook erg bijzonder. Ik heb daar studenten begeleid bij het maken van een boot op zonne-energie: ‘De AvansSoleil’. Met deze boot doen studenten mee aan de Dong Energy Solar Challenge. Wij streven naar een heel duurzame boot. Zowel qua energie als materiaal verbruik. Het is superleuk om hier aan mee te werken.

 

In principe bestaat mijn werk uit veel overleg en veel uitzoekwerk, zoals bijvoorbeeld technische schema’s uitpluizen. Eigenlijk loop ik dus nooit met gereedschap rond. Al vind ik dat nog steeds leuk. Daarom is zo’n project als de Avans solarboat zo leuk. Daar sleutel ik dan wel aan mee!


sidebar_logo
Zoek formulier