Nieuws

21 juni 2019

Van het Hof vertrekt na 43 jaar

Aan alles komt een keer een eind, ook voor mede-directeur Henrie van het Hof (64) van het Munnikenheide College in Etten-Leur en Rucphen.

Na 43 jaar onderwijs gaat hij met pensioen. Van het Hof zwaait af na 43 jaar onderwijs. "Het allerleukste aan mijn vak is het omgaan met kinderen."

Bijna was het misgegaan, zijn aanstelling bij het toenmalige Don Bosco College. Hij woonde destijds nog thuis en zijn moeder nam de telefoon op toen de school belde. "Of haar man thuis was? Nee, zei ze. Die is aan het werk. En ja, dat doe hij al vele jaren. Net voordat de medewerker de hoorn op wilde leggen, bedacht mijn moeder dat het misschien wel om mij zou kunnen gaan. Anders weet ik niet hoe het was afgelopen", lacht Van het Hof.

Hij heeft dan net de pedagogische academie in Breda afgerond en wil eigenlijk het basisonderwijs in. Maar de banen bij lagere scholen liggen dan niet voor het oprapen, reden dat hij voor het voortgezet onderwijs gaat. En specifiek het vmbo, net als zijn vader die lesgeeft op de KTS (lts) in Oosterhout. ,,Ik heb daar mijn stage gelopen, maar wilde mijn eigen weg gaan. Daarom heb ik in Etten-Leur gesolliciteerd."

Tien jaar lang geeft hij vakken zoals Nederlands, Engels, biologie en rekenen, 32 uur per week. ,,Je ziet leerlingen zo'n achttien uur per week. Dat geeft een hele andere binding dan tegenwoordig, waar leraren vaak maar één vak geven. Een fantastische tijd."

Tijdens die jaren treedt hij steeds vaker toe tot allerlei commissies en merkt dat hem dat goed ligt. Als er een directiefunctie beschikbaar komt, trekt hij de stoute schoenen aan en solliciteert met succes. Vanaf dat moment is hij verantwoordelijk voor onderwijs en leerlingenzorg.

In 1998 is er een terugloop van het aantal leerlingen en volgt er een fusie met het Burgmeester Alberts College in Rucphen en Regina Mundi uit Etten-Leur onder de vlag van OMO. Uiteindelijk blijven er twee vestigingen over, eentje in Rucphen en de nieuwbouw aan het Trivium dat in 2009 de deuren opent. Van het Hof is een van de twee directeuren. ,,Er staat nu een prachtig team waarmee we goed de toekomst tegemoet kunnen gaan."

En Van het Hof zelf? Die gaat zich niet vervelen. Golfen, lange fietstochten (samen met zijn vrouw is hij al eens naar Delphi in Griekenland gereden) en iets terugdoen voor de samenleving in de vorm van het helpen van eenzame mensen. Op 27 juni is zijn afscheidsreceptie.

Bron: BN DeStem, 21 juni 2019 Foto: Marcel Otterspeer/Pix4Profs
Terug naar het overzicht
Deel dit bericht
Media
  • Foto