Nieuws

05 november 2019

Etten-Leurse scholen maken zich sterk voor beter techniekonderwijs

Basisschool De Toverlaars gaat samenwerken met het Munnikenheide College voor beter techniekonderwijs. Derdejaarsleerlingen van de middelbare school stonden vrijdagochtend voor even in de schoenen van een docent om les te geven aan groep 8.

Spijkers op laag water zoeken, dat doen groep-achters van De Toverlaars niet. De leerlingen zijn volop bezig op het Munnikenheide. Een automotor starten, windenergie maken of een metalen bal lanceren met een schietbaan; het kan allemaal op een technische ochtend in Etten-Leur.

De kinderen laten aan meester Rob Verschuren graag zien wat ze gemaakt hebben. ,,Samenwerken is hier de sleutel”, vertelt de docent van De Toverlaars. ,,De kinderen zitten normaal gesproken stil in de schoolbanken, maar nu zijn ze samen actief bezig.”

Technieklessen worden vanaf 2020 verplicht in het basisonderwijs. ,,De Toverlaars probeert met dit initiatief voor te lopen op de verplichting”, vertelt Verschuren.

,,Techniek staat bekend als vies, zwaar en moeilijk”, beschrijft directrice Barbara Baelemans van het Munnikenheide College. Zij vindt het belangrijk dat kinderen weten wat het vakwerk écht inhoudt. ,,Leerlingen moeten inzien dat techniek helemaal niet smerig of ingewikkeld is. Dat lijkt hier goed uit te pakken, want alle kinderen doen enthousiast mee.”

Talentvolle techneuten
,,Dit is ook nodig voor het vinden van talenten”, vertelt Erwin Heuvelmans. Hij is docent voertuigentechniek van het Munnikenheide. ,,Je ziet op bijna iedere rijdende bus reclame staan van techniekbedrijven die personeel zoeken. Er is geen betere manier om kinderen kennis te laten maken met het vakwerk.”

De Toverlaars heeft specifiek gekozen voor technieklessen op het Munnikenheide, legt Verschuren uit. ,,Ze hebben de ruimte en materialen om dit mogelijk te maken. Daarnaast hebben ze een prachtige inrichting van techniekpleinen.”

Bron: BN DeStem, 2 november 2019, foto's: Pix4Profs/Peter van Trijen
Terug naar het overzicht
Deel dit bericht
Media
  • Sterk Techniek Onderwijs (1)
  • Sterk Techniek Onderwijs (2)
  • Sterk Techniek Onderwijs