Nieuws

14 maart 2024

Ruim 400 fietsen gecontroleerd door leerlingen M&T

Als een ware fabriek worden alle fietsen van de groep 7-leerlingen uit Etten-Leur gecontroleerd. Al meer dan 10 jaar slaan Veilig Verkeer Nederland en het Munnikenheide College de handen in één om te zorgen dat het verkeersexamen veilig kan worden uitgevoerd in Etten-Leur.

Op 13 maart staan op het techniekplein de tafels als lopende band klaar om de basisschool leerlingen te ontvangen. Eerst krijgen de leerlingen M&T toelichting van Ad Toebak van VVN-afdeling Etten-Leur. Aan de hand van het controlekaartje neemt Ad de leerlingen mee door de controle. Zit het stuur vast? Wanneer is de verlichting wel verplicht en wanneer niet? Hoe zit het met de zijreflectoren? Is het een ring in de band of reflectoren tussen de spaken?

Na de voorlichting over de controle neemt docent Erwin Heuvelmans de taken door met de leerlingen. Wie ontvangt de leerlingen, deelt de kaartjes uit en waar wordt de controle uitgevoerd?

Om kwart over negen is het zover, de eerste klas is gearriveerd, buiten worden ze opvangen door een M&T-leerling en naar binnen begeleid. Als eerste krijgen ze het controlekaartje waar de controle op wordt uitgevoerd om vervolgens doorverwezen te worden naar één van de vijf controletafels. Daar wordt de naam genoteerd en de controle uitgevoerd.

Als de controle klaar is, wordt de basisschoolleerling opgevangen door de juf aan het einde van de gang en komt de controletafel vrij voor de volgende klant. De controlekaartjes worden door Ad gecontroleerd zodat er geen foutjes gemaakt worden. Als alle fietsen van de klas gecontroleerd zijn gaat de klas onder begeleiding van één van de M&T-leerlingen naar buiten.

Zo is de lopende band opgestart en komt de volgende klas al weer aangefietst voor de controle. Er worden uiteindelijk 420 fietsen gecontroleerd. Als een geoliede machine worden de controles uitgevoerd. Ook worden er kleine reparaties uitgevoerd: zadels worden vastgezet en waar nodig worden banden opgepompt. Om half twee zijn alle fietsen gecontroleerd en kan er worden opgeruimd. Op naar volgend jaar voor de volgende fietscontrole!

Terug naar het overzicht
Deel dit bericht
Media
  • VVN fietscheck