Nieuws

20 december 2018

Verhaal Tommy-Boy maakt indruk

Op maandag 17 december kwam de vader van Tommy-Boy, Michael Kulkens, voorlichting geven over de gevaren en risico's van smartphonegebruik in het verkeer. Zijn verhaal maakte veel indruk op onze tweedejaars leerlingen. Deze voorlichting was één van de activiteiten tijdens de projectweek. 

De BN DeStem heeft hierover een artikel geplaatst. 

Verhaal Tommy-Boy krijgt Munnikenheide College stil

,,Dit is mijn zoon Tommy-Boy, en nu is hij dood." De luide muziek van Tiësto stopt abrupt, de volle aula valt stil. Michael Kulkens, die zijn zoon van 13 verloor doordat hij op zijn telefoon keek tijdens het fietsen, heeft met één zin de scholieren van het Munnikenheide College bij de lurven.

Die zin is overal hetzelfde, het resultaat ook. ,,Zo komt het binnen. En dat is het belangrijkste, die bewustwording'', vertelt Kulkens na afloop. ,,Voor mijzelf is het ook deels verwerking. Op deze manier mag ik er na drie jaar nog over praten, andere ouders krijgen dan te horen dat ze het maar een plekje moeten geven."

Toch is de toon behalve dringend ook vaak humoristisch en liefdevol, en heeft hij ruim oog voor andere perspectieven. Zoals dat van de vrouw die zijn Tommy-Boy doodreed. ,,Ze hoort vanuit het niets een klap, en ziet in haar achteruitkijkspiegel alleen een fiets liggen. Zolang ze niet uitstapt, hoeft ze niet te zien wat er is gebeurd, dat er iemand onder haar auto ligt..."

De boodschap: ,,Als je het niet voor jezelf of je ouders doet, dan voor iemand als zij, die er totaal niets aan kon doen, maar wier leven voor altijd beïnvloed is." Kulkens vertelt het zo, dat ze het 'nog nét' thuis aan hun ouders durven te vertellen, vindt hij zelf. ,,Want ouders zijn het echte probleem. Kinderen kopiëren vooral."

Kulkens werkt voor de campagne 'Wees geen smombie' (een samentrekking van smartphone en zombie) aan spotjes met Rico Verhoeven en Max Verstappen om dat nog meer duidelijk te maken, maar de leerlingen van het Munnikenheide in Etten-Leur weten nu alvast waarom smartphonegebruik op de fiets levensgevaarlijk is.

Bron: BN DeStem (18 december 2018), foto's : Pix4Profs

Terug naar het overzicht
Deel dit bericht
Media
  • Tommy Boy 2
  • tommy boy