Nieuws

06 april 2021

Leerlingen Munnikenheide in de prijzen met tiny house, meubels van afval en designlamp

Zenuwen bij drie genomineerden van het Munnikenheide College in Rucphen en Etten-Leur. Bij vereniging Ons Middelbaar Onderwijs hebben docenten van de 34 aangesloten scholen in Noord-Brabant werkstukken van hun leerlingen voorgedragen voor een prijs.

Jaarlijks kunnen docenten van die scholen werkstukken van hun leerlingen voordragen. Dat kunnen profielwerkstukken zijn, theoretisch, of praktijkwerkstukken. De leerlingen zijn vrij om te maken wat zij willen. Docenten bepalen in de loop van het jaar of er werkstukken uitspringen die het waard zijn om voorgedragen te worden.

Pim Maas

Dit jaar had het Munnikenheide College maar liefst drie genomineerden, en Pim Maas is er een van. Hij won met zijn ‘Duurzaam Tiny house op schaal’ de tweede prijs en kan daarmee 500 euro in zijn zak steken.  

Pim (15) is een vakman van weinig woorden en ziet zijn toekomst absoluut als meubelmaker. Na zijn opleiding bouwen, wonen en interieur in Rucphen gaat deze Etten-Leurenaar naar het Hout- en Meubileringscollege Rotterdam. Het geld dat hij heeft gewonnen met zijn ontwerp gaat hij besteden aan het halen van een rijbewijs. Zijn werkstuk: het tiny house, mag er zijn. Ingenieus gebouwd op schaal en Ingrid Schoenmakers, teamleider locatie Rucphen, heeft er nu al beslag op gelegd. ,,Dat gaat de school niet uit” zegt ze. Het ronde huisje, compleet met raampjes, uitklapbare tafel en zitjes en zelfs een nachtkastje met laadjes en een dambord bovenop, wordt afgesloten met een inklapbare trap. Het geheel staat op een onderstel en wielen, dus kan makkelijk verplaatst worden. ,,150 strekkende meter hout is er in verwerkt” zegt docent BWI Maarten Vermeulen.” En met een diameter van 1,9 en een lengte van 2,40 meter werd het wat moeilijk om per post te versturen. 



Tim Ackermans

Tim Ackermans (16) trok met zijn werkstuk ‘Har(t)d voor afval meubelcollectie’ het oog van de jury en met succes. Hij won de eerste prijs en kan daarmee de basis leggen voor zijn toekomstdroom. 

De leerling bouwen, wonen en interieur woont in Rucphen en zit in zijn vierde leerjaar vmbo kaderberoepsgericht. ,,Heel veel afval wordt weggegooid en hout kan altijd hergebruikt worden” vindt hij. Zijn oude spijkerbroeken een tweede leven gunnen leek hem een goed plan en met dat afvalhout op school kon hij ook wel wat. Hij had ideeën, ging brainstormen met zijn docent Jan van Schilt en zette die ideeën om in de ‘Har(t)d voor afval meubelcollectie. Het resultaat is een uitgekiend ontwerp van een rond stoeltje, uiteraard gemaakt van hout, de zitting bekleed met spijkerstof en een handig kapstokje erbij, óók bekleed met spijkerstof. In het stoeltje kun je wat rommeltjes kwijt en erbij hoort een bankje. Ga je daar op zitten, of leg je er je vermoeide voeten op, dan verschijnt er een lichtje op de achterzak van de spijkerbroek. Want dit handige meubeltje is uiteraard ook bekleed. 

Tim heeft grootse toekomstplannen. Als hij dit jaar zijn studie afrondt aan het Munnikenheide College in Rucphen gaat hij naar het CIOS in Goes om daarna naar Oostenrijk te vertrekken. Hij is inmiddels sinds dit jaar al snowboardleraar en wil in de bergen een bedrijf starten waarmee hij zijn sportieve skills en praktische handvaardigheden kan gebruiken. Lesgeven en activiteiten organiseren in de sneeuw en zomers mountainbiken, gecombineerd met een bedrijf in houtbewerking met als uitgangspunten creatief, nuttig en duurzaam, ziet hij helemaal zitten. De financiële basis is in ieder geval gelegd!



Sabir Ayaou

De volgende winnaar die met zijn werkstuk verdiend in de prijzen is gevallen, is Sabir Ayaou (16) en vierdejaars leerling PIE (produceren, installeren en energie) van het Munnikenheide College in Etten-Leur. 

Zijn ontwerp, een lamp, valt niet alleen bij de jury van OMO in de smaak. Al diverse docenten hebben gevraagd of hij er ook een voor hen wil maken. Maar het begon als volgt, Sabir vertelt: ,,Ik was klaar met mijn vaste opdrachten maken en mocht iets voor mezelf doen, maar wel met de mededeling ‘zoek iets wat je thuis mist en wat je op school kunt maken. De lamp in mijn slaapkamer had een sensor en elke keer als ik me ’s nachts omdraaide ging die lamp aan. Daar had ik zó de balen van.” Een nieuwe zou dus wel handig zijn. Sabir ging op school op zoek naar ideeën. Het moest natuurlijk iets van metaal worden. Hij ging aan de slag met een stuk of vijftien metalen stroken, gewalst naar 360 graden. Met twee basisstroken die gepuntlast werden, liet hij zijn fantasie gaan en werd er gebogen, geknipt en gelast tot er een creatieve lamp ontstond waarvan het ontwerp niet alleen aantrekkelijk was voor het oog, maar die ook getuigde van inventiviteit en kennis van zaken. 

De lamp werd matzwart gespoten, de fitting en lamp aangebracht en de creatie was voltooid. Hij hangt mooi te zijn in zijn slaapkamer. Goed bevestigd aan het plafond. Zo goed zelfs dat voor de foto het filmpje moest worden gebruikt dat naar de jury werd gestuurd. Voor die film, gemonteerd en van ondertiteling voorzien door Sabir, werd de productie in scene gezet. Deze prijswinnaar gaat zich na zijn opleiding verder specialiseren in metaalbewerking.



Bron: Stella Marijnissen, BN DeStem 2 april 2021
Foto's: Peter van Trijen/ Pix4Profs
Terug naar het overzicht
Deel dit bericht