De zorg voor kwaliteit is een belangrijk element van onze school. Het heeft betrekking op alle deelgebieden van onze organisatie en zit verweven in onze organisatiecultuur. Het kwaliteitsbeleid wordt op een cyclische manier toegepast. Aan de hand van opgestelde prestatie-indicatoren is er een jaarplanning voor monitoring en bijstelling. Wanneer de resultaten op een indicator achterblijven, wordt er een specifiek verbeterplan opgesteld en uitgevoerd (de PDCA-cyclus: Plan Do Check en Act).
Monitoring vindt zowel op schoolniveau, teamniveau, klasniveau als op individueel niveau plaats. De indicatoren richten zich niet alleen op de opbrengsten zoals de inspectie deze formuleert. De indicatoren zijn organisatiebreed, alle beleidsterreinen worden belicht (onderwijs, personeel en bedrijfsvoering). Ook het kwaliteitsbeleid zelf wordt cyclisch onder de loep genomen. Actuele ontwikkelingen zoals het vernieuwd toezicht kader van de inspectie, OMO Koers 2030 en het schoolplan 2022-2026 worden verwerkt in de kwaliteitsdocumenten zodat er steeds gekeken kan worden of we de beschreven doelen ook nastreven en behalen.
Met regelmaat worden audits uitgevoerd om inzicht te krijgen in wat goed gaat en waar we verder kunnen ontwikkelen. Naar aanleiding van een collegiale audit in maart 2024 zetten we schooljaar 2024-2025 verder in op de professionalisering van onze docenten. We zijn daarbij gestart met het programma De Transformatieve School en volgen trainingen van Centrum Pedagogisch Contact.
Leerlingparticipatie
Een belangrijk onderdeel van onze kwaliteitszorg vormt de beleving van leerlingen. We bieden onze leerlingen daarom de mogelijkheid om deel te nemen aan onze leerlingenraad, waarin leerlingen meedenken over onze organisatie. Leerlingen krijgen vanuit directie vragen voorgelegd en nemen hun eigen vraagstukken mee naar de bijeenkomsten. Jaarlijks komt de raad, die bestaat uit enthousiaste leerlingen negen keer bijeen. Ook helpt de leerlingenraad met het plannen van activiteiten binnen de school, zoals bijvoorbeeld de goede doelen actie en de schoolfeesten.
De coördinatoren van de leerlingenraad zijn:
Leerlingparticipatie gaat verder dan alleen de leerlingenraad; leerlingen kunnen op diverse andere manieren meedenken en meehelpen om de schoolomgeving te verbeteren. Zo leveren leerlingen een waardevolle bijdrage aan de evaluatie van het onderwijs en schoolbeleid door bijvoorbeeld deel te nemen aan enquêtes en/of panelgesprekken. Ook worden zij betrokken in de benoeming van managementfuncties en participeren zij eveneens in de MR. Het betrekken van leerlingen bij deze processen zorgt voor een sterkere verbinding met de school en creëert een omgeving waarin zij zich gehoord en serieus genomen voelen. Op deze manier dragen zij actief bij aan een prettige en leerzame schoolomgeving.
Tevredenheidsonderzoeken
Het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van ons onderwijs vinden wij erg belangrijk. Om te bepalen waar de kwaliteit verbeterd kan worden, willen we graag weten hoe onze leerlingen en hun ouders onze school in de dagelijkse praktijk ervaren. Daarom worden jaarlijks een ouder- en leerlingtevredenheidsonderzoek uitgezet.
Resultaten Munnikenheide College
Onze schoolresultaten tonen wij via de website van scholenopdekaart.nl. Daar zijn onder andere onze slagingspercentages, examencijfers, cijfers over de doorstroom van leerlingen binnen de school en cijfers over de doorstroom naar het vervolgonderwijs te vinden.
De overheid houdt het percentage voortijdig schoolverlaters bij via een vsv-dashboard. Het Munnikenheide College heeft voor schooljaar 2020-2021 een percentage van 0,45%, in schooljaar 2021-2022 een percentage van 0,55% en in 2022-2023 een percentage van 0,73%.