Schoolgids

Zoek
18 juni 2021

1.4 Bovenbouw basis/kader

Aan het einde van leerjaar 2 maken alle leerlingen een keuze voor een beroepsgericht profielvak. Hierbij hebben ze de keuze uit de profielen:

  • Economie en Ondernemen
  • Dienstverlening en Producten
  • Produceren, Installeren en Energie
  • Zorg en Welzijn
  • Mobiliteit en Transport
  • Bouwen, Wonen en Interieur

Naast de beroepsgerichte profielvakken kiezen de leerlingen beroepsgerichte keuzevakken. Wij zijn ervan overtuigd dat het ontwikkelen van talenten en creatief denken onze leerlingen verder brengt in hun leven. We geven onze bovenbouwleerlingen daarom de ruimte om hun talenten te ontdekken en bieden uitdagende en brede beroepsgerichte keuzevakken aan. 

Economie en Ondernemen (locatie Etten-Leur)

Je leert hier veel over het verkoopvak. Verkopen gebeurt in winkels, op de markt, via de telefoon en natuurlijk online. Ook leer je hoe je producten uitstalt in een vitrine of etalage en hoe je met klanten omgaat. Daarnaast krijg je les over het berekenen van prijzen en oefen je aan een kassa met afrekenen en geld wisselen. Ook ontwerp je logo’s, posters en folders. Tevens leer je alles over het voeren van een goede administratie, orders plaatsen, boekhouden, het logistiek proces en over het werk van een telefoniste/secretaresse.

Dienstverlening en Producten (locatie Rucphen)

Leerlingen leren hoe ze voor een opdrachtgever werken en leren om activiteiten te organiseren. Ook gaan ze producten ontwerpen, tekenen en printen in 2D en 3D. Bovendien leren ze om multimediale producten, zoals een website, te ontwerpen en te maken.

Zorg en Welzijn (locatie Etten-Leur en Rucphen)

Zorg en Welzijn is gericht op werken met en werken voor mensen. Hierbij staat het lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden van de mens centraal. Daarom wordt er in het profiel, zowel theoretisch als in de praktijk, aandacht gegeven aan: 

  • Mens en zorg: ondersteunde zorg verlenen aan een cliënt;
  • Mens en gezondheid: ondersteunen bij keuzes voor een gezonde leefstijl;
  • Mens en omgeving: het scheppen van een verzorgde, schone en veilige omgeving;
  • Mens en activiteit: activiteiten organiseren en begeleiden met als doel de mens te activeren.

In de keuzevakken kun je jezelf meer verdiepen in haarverzorging, huidverzorging, welzijn, kind en jongere, assisteren in de gezondheidszorg, ondersteunen bij sport en bewegingsactiviteiten.

Produceren, Installeren en Energie (locatie Etten-Leur)

Je maakt het in de techniek! Produceren, Installeren en Energie (PIE) is een gevarieerde opleiding: elektriciteit, installatie techniek, metaaltechniek, het komt allemaal aan bod. Van het aansluiten van verlichting tot wasbak met mengkraan… Van handwerk metaal bewerken tot 3D-tekenen en printen… Je leert het bij PIE.

Mobiliteit en Transport (locatie Etten-Leur)

Aan de slag met auto’s, motoren, fietsen, mobiele werktuigen en  transport. Welke systemen zitten erin en hoe gaan we veilig aan auto’s werken. Denk hierbij aan controle, onderhoud, reparatie en storingen opzoeken/oplossen. Zonder transport staat alles stil, daarom leer je ook de werkzaamheden rond laden en lossen, rit en routeplanning. Je bent praktisch ingesteld en wilt lekker aan de slag gaan. Met mobiliteit en transport kun je een goede start maken voor een toekomst in de transportsector, in de motorvoertuigentechniek, vliegtuigtechniek, mobiele werktuigen of een andere technische richting.

Bouwen, Wonen en Interieur (locatie Rucphen)

Bij Bouwen, Wonen en Interieur leren leerlingen zowel in de theorie als in de praktijk alles over het complete bouwproces. Zo leren ze werkvoorbereidingen maken, tekeningen maken en lezen en bekijken hoe gebouwen en constructies in elkaar zitten. Er wordt les gegeven in het ontwerpen en maken van meubels en ze leren veel over het inrichten en decoreren van gebouwen en huizen.

Voor meer informatie kijk op: www.nieuwvmbo.nl

Terug naar het overzicht
Media

Gerelateerde artikelen